Jó tanács! Ha ezen a településen laksz, inkább maradj otthon!

A szálló por koncentrációja miatt továbbra is veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Hernádszurdokban, Békéscsabán, Pécsen és Ajkán – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 


További hét település – Sopron, Tatabánya, Százhalombatta, Vác, Eger, Nyíregyháza és Szeged – levegője egészségtelen minősítést kapott. Ezen kívül Oszlár, Kecskemét, Dunaújváros, Budapest, Tököl, Székesfehérvár, Várpalota, Esztergom és Sopron levegője kifogásolt minőségű a mérőállomások adatai szerint.   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap a szeles idő hatására kedvezően alakul a levegőminőség, majd kedd reggelig nyugalomba jut a légkör, így újra feldúsulhatnak a szennyező anyagok, elsősorban az északkeleti részeken. A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. 
Ezért veszélyes

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amik apró méretük miatt mélyen behatolhatnak a tüdőbe. Ekkor különböző légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak, például asztmát vagy tüdőrákot, és az immunrendszert is legyengítik. A szálló por egyik fő forrása a közlekedés, de a gyár- és fűtőtelepek is jelentős hatással vannak az emberek egészségére.
Forrás: hazipatika.com

AKTUÁLIS