FRISS! - Megnyomták a vészcsengőt, gúzsba kötnek az energiaárak! Ezt érdemes elolvasni!

Jelentős versenyhátrányt jelenthetnek a hazai termelőknek, feldolgozóipari szereplőknek a rossz időben, kedvezőtlen feltételekkel lekötött energiaszerződések – mutatott rá az Indexnek Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. 


A tejtermékek tekintetében hamarosan árcsökkenésekkel szembesülhetnek a vásárlók, a kereskedők azonban a drágább hazai termelői árak miatt az import felé fordulhatnak.

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 223,80 forint/kilogramm volt 2023 januárjában – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet hétfőn közzétett jelentéséből. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos, a zsírtartalom 0,06 százalékpontos romlása, valamint az alapár 1 százalékos emelkedése mellett.A nyers tej átlagára 1 százalékkal nőtt 2023 januárjában a 2022. decemberihez képest, és 73 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyers tej felvásárlása 2023 januárjában az előző havi mennyiséget 7 százalékkal múlta felül, míg a 2022. januáritól 5 százalékkal maradt el.Kevesebb az import

A nyers tej kiviteli ára 180,68 forint/kilogramm volt 2023 januárjában, az előző havihoz képest 15 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 25 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 19 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI adatai szerint a nyers tej kiszállítása 11 százalékkal csökkent 2023 januárjában az előző év azonos hónapjához viszony.Forrás: msn.com

AKTUÁLIS