Jó, ha tudod! Átalakul az ügyelet: mikor hívjuk a 112-t, és mikor a 1830-at?

A legfontosabb célkitűzés az ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán az, hogy mindenhol ugyanazt az ellátást nyújtsák a betegnek, függetlenül attól, hogy kistelepülésen, nagyvárosban, járási központban vagy éppen egy határmenti településen él. A várható változásokat érintő legfontosabb kérdésekre adott választ Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.


Magyarországon a háziorvosi ügyeleti rendszer az 1950-ben indult, amelynek célja az volt, hogy az otthon pihenő körzeti orvosokat ne keltsék fel éjszaka a páciensek. Az elmúlt 73 évben azonban gyökeresen megváltotott az életünk, így a rendszer, amit azóta használunk, „számos elemében széttöredezett és nem homogén” – fogalmazott Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
Mint mondta, véleménye szerint az országosan egységesen szervezett struktúra a betegbiztonság növelését eredményezheti. „Egy olyan struktúrában, ahol különböző pontokon különböző ellátási formák vannak, nem biztos, hogy a betegek mindenhol ugyanazt a minőséget tudják megkapni. Az volt az alapvető célunk, hogy ebben a rendszerben egy olyan központi szemléletet tudjunk érvényesíteni, ami a mentőszolgálatnál immáron 75 éve működik” – magyarázta.

Hogyan néz majd ez ki a gyakorlatban?

Az új ügyeleti rendszer a mentőszolgálaton belül jön majd létre, a szakdolgozók azonban nem a mentés terhére, és nem is a mentőautókkal fognak kimenni az ügyeleti feladatok ellátásának helyszínére. „Pedig ma meg kell tennünk, ha az ország valamelyik részén az ügyeletben nincsen megfelelő ember. Ilyen esetekben a 112-t hívják, és mentőnek kell kimenni olyan feladathoz is, ami nem a miénk” – mondta Csató.

Az új infrastruktúra tehát a mentőszolgálattól teljesen elkülönítetten, külön egységekkel, külön gépjárművekkel és külön személyzettel fog működni, „leginkább azokkal a szakemberekkel, akik eddig is az ügyeleti ellátásban dolgoztak az országban”.


„A terveink szerint Budapest kivételével indulunk az országban, ez azt jelenti, hogy 174 járásközpontban lesz hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén 8-tól 14 óráig háziorvosi ügyelet. Este 10 után és hétvégén 14 óra után a mentőszolgálatnak sürgősségi ügyeleti rendszere lesz, 102 telephelyen fizikai jelenléttel is. Erre a 102 telephelyre be is lehet jönni azoknak, akiknek valójában szükségük van ilyen jellegű ellátásra, és ezekről a telephelyekről fogunk kimenni oda, ahova minket hívnak” – ismertette a részleteket a főigazgató.

Forrás: hazipatika.hu


AKTUÁLIS