Akár havi 30-40 ezer forintot is spórolhat, ha itt vásárol be! Itt vannak a részletek:

Abba lassan már beletörődünk, hogy hazánkban képtelenség lépést tartani az élelmiszerárak növekedésével, vagy hogy a bérek és a nyugdíjak reálértéke hónapról hónapra csökken. Azt viszont elég nehéz lenyelni, hogy a szomszédos országokban miért lehet jelentősen olcsóbb az étel, illetve kisebb az infláció, mint Magyarországon.Már többször is beszámoltunk róla, hogy a határmenti településekről a magyarok bizony nem csak tankolni járnak át a szomszédba, hanem bevásárolni is. Az RTL Házon kívül című műsorának riporterei ezúttal annak jártak utána, mennyibe kerül ugyanahhoz az egyszerű leveshez a hozzávaló hazánkban, Romániában, illetve Szlovákiában.A műsorban bolognai spagettihez és egy egyszerű zöldségleveshez kerestek hozzávalókat az üzletekben. Hogy megfelelő összehasonlítási alapjuk legyen, hasonló kategóriájú termékeket vásároltak. Elsőként a szlovákiai Rimaszombaton mentek el egy bevásárlóközpontba, ahol a stábnak nem kellett sokáig keresgélnie az olcsóbb hozzávalókat.

Ugyanezt tapasztalták Romániában is. Ott egy a magyaror határ mentén lévő településről érkezett házaspárral beszélgettek, akik úgy tartották, ha az akciós termékeket teszik a kosárba, harmadannyit fizethetnek, mint otthon, és így hetente akár 30-40 ezer forintot takaríthatnak meg.

A riportban a stáb elsőként a szeletelt sajt árát hasonlította össze: ami a szlovák boltban 320 forint körül van, az itthon mintegy 700 forintot kóstál.
Az a gyermelyi tészta, ami nálunk brutális áron van, itt a töredékébe kerül. Ezt nem értem, és nem tudom, hol szúrjuk el a dolgainkat. De valahol nagyon-nagyon elszúrjuk...

A Blikk saját kutatása szerint jelenleg Romániában fél kg előre csomagolt sertés darálthúst akár 600 forintért is találhatunk, míg Szlovákiában ugyanez úgy 1100 forint, a magyar boltokban pedig 1500 forint körül mozog.

Az 500 grammos spagettitészta Romániában akár 397 forintért is megvásárolható. Szlovákiában ugyanez 430 forintért, itthon pedig minimum 600 forintért kapható, de akár 1000-1200 forint is lehet, márkától függően.

A félkilós gyorsfagyasztott leveszöldség Romániában átlagosan 550 forintba kerül, Szlovákiában ugyanezért 620 forintot hagynak a kasszánál, míg a hazai szupermarketek kínálatában ezért a vásárlók 770 forintot körül fizetnek.

Romániában 2022 decemberében az infláció 16,4% volt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A fogyasztói árindex a szomszédos országban csökkenni látszik, és lassan, de biztosan lépeget lefelé. 2022 novemberében 16,8% volt a ráta, ami az év végére 0,4 százalékponttal csökkent.

Szlovákiában 2022 decemberében 15,4% volt az infláció előző év azonos időszakához képest, amely érték stagnált a tavalyi év végén.

Magyarországon ehhez képest 2022 novemberében 22,5% százalékos inflációt mértek az egy évvel korábbi adathoz képest, rá egy hónappal pedig 24,5%-ról számolt be a Magyar Nemzeti Bank.

Forrás: blikk.hu


AKTUÁLIS