Most érkezett! Amerika bejelentette: Putyin választotta ezt a háborút és most megfizet érte – Megtörténik amitől mindenki félt… (2.oldal)

Az EU külügyminiszterei ma este ezekben állapodtak meg Putyin döntésére reagálva, mely az Ukrajna elleni háborút kézzel fogható közelségbe helyezte. A részleteiben még nem ismert büntetőintézkedésekről azt mondta, ezek csak az első lépcsőjét jelentik az amerikai válasznak, és ha a helyzet tovább súlyosbodik, akkor további, még erőteljesebb szankciók várhatók. Ebben az első lépcsőben Biden tájékoztatása szerint orosz pénzügyi intézmények, az orosz államadósság, illetve az ország elitje, valamint az ő családtagjaik kerülnek a célkeresztbe. “Ők is részesei a Kreml korrupt játszmáinak, ezért nekik is osztozniuk kell a fájdalomban” – mondta utóbbiakról.

Hozzátette, hogy a “szabadság védelme számunkra is költséges lesz”, ezt nem szabad tagadni. Azonban azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a szankciók súlyosabban érintsék az orosz gazdaságot, mint az amerikait.

Elemzők a beszéd után egyrészt emelték ki, hogy Biden még a helyzet fényében is nagyon kemény, már-már háborús nyelvezetet használt, személyesen Putyin kapcsán is. Fontos fejleménynek tartották azt is, hogy a szankciók célba veszik azokat, akiket az orosz elnök “belső körének” tartanak. Az elemzők úgy gondolják, ha ezek a befolyásos oligarchák is a bőrükön érzik majd a szankciókat, jóval nagyobb nyomást helyezhetnek Putyinra, hogy állítsa le a további eszkalációt, mint bármilyen orosz politikai intézmény.

Ettől függetlenül azt a megszólalók többsége kétségesnek tartotta, hogy sikerülhet Putyint eltántorítani szándékaitól, ha valóban eltökélt Ukrajna megtámadása kérdésében, de kiemelték azt is, hogy még bőven vannak tartalékok az amerikai szankciókban is. Biden a következő válaszlépéseket jelentette be:

korlátozzák Oroszország azon képességét, hogy dollárban, euróban, fontban és jenben üzleteljen, és hogy a globális gazdaság része legyen leállítják az orosz hadsereg finanszírozásának és bővítésének képességét (a vonatkozó bankok vagyonának befagyasztásával)

csökkentik Oroszország a csúcstechnológiás 21. századi gazdaságban
az Egyesült Államok szankcionálja az orosz bankokat, amelyek összesen mintegy 1 billió dollárnyi vagyonnal rendelkeznek
Az elnök elmondása szerint nem csak az USA, hanem az Európai Unió 27 tagországa és a G7 országai is alkalmazni fogják ezeket a szankciókat.
Az USA további erősítést küld a NATO keleti határára és Németországba, de – jelentette ki Biden – az amerikai csapatok nem fognak harcolni Ukrajnában.

Az amerikai elnök felszólította az energiacégeket, hogy ne használják ki a növekvő olajárakat arra, hogy nagyobb profitot nyerjenek. Hozzátette, szükség esetén a kőolajtartalékokból fognak felszabadítani. Arra a kérdésre, hogy ha az eddigi szankciók nem használtak, miért gondolják, hogy a mostani korlátozások használni fognak, Biden azt válaszolta: senki nem számított arra, hogy a szankciók meg fogják akadályozni azt, ami történt, de ezek a lépések arra valók, hogy megmutassák Putyinnak, hogy a nyugati országok kitartanak.

Biden kérdésre válaszolva elmondta, nem tárgyalást Vlagyimir Putyinnal.

AKTUÁLIS