ENNÉL ROSSZABB HÍR NEM IS ÉRKEZHETETT VOLNA MA REGGEL! Megjelent egy korábbinál erősebb mutáns, EZT LEHET TUDNI RÓLA! FONTOS, hogy tájékozódj!

 

Új, az omikronnál is fertőzőbb mutáns terjed a világban: ezt lehet tudni róla Új omikron-variáns terjed a világban. A lopakodónak is nevezett BA.2-t tavaly decemberben azonosították Indiában és Dél-Afrikában, mostanra pedig legalább 47 országban felbukkant. A körülbelül 20 mutációval rendelkező alváltozat Európa és Ázsia egyes részein már elkezdte kiszorítani a az eredeti omikront. Amíg a tavalyi év végén még a delta-variáns okozta a koronavírus-fetőzések túlnyomó részét, mostanra az omikron nevű variáns okozza szinte az összes megbetegedést, amelynek tünetei sok mindenben eltérnek a korábbiaktól.

Most pedig a domináns BA.1 - azaz az eredeti omikron - mellett egy újabb mutáció terjed, melynek egyik érdekesebb tulajdonsága az, hogy hiányzik belőle egy genetikai jellemző, emiatt pedig nehezebb felismerni, ezért nevezik lopakodónak.

Egy ideig arról lehetett olvasni, hogy ez a mutáns nem mutatható ki PCR-teszttel, de azóta bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. Úgy tudni, BA.2 még fertőzőbb lehet, mint a BA.1, ám a vakcinák ez esetben is védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés ellen. Azt azonban tudni kell, hogy bármelyik variációt is kapjuk el, a fertőzés lezajlása után ne erőltessük meg magunkat egy ideig, akkor sem, ha már jól vagyunk, így elkerülhetőek a szövődmények. .

Az omikron tünetei

A világjárvány kezdetén még az ízlelés- és szaglás elvesztése, valamint a légzési nehézség voltak a legmarkánsabb tünetei a koronavírus-fertőzésnek. Az újabb és újabb variánsokkal sok egyéb tünet is megjelent, és dominánssá vált, míg más korábban markáns tünetek már kevésbé jellemzőek. Így egyre nehezebb megkülönböztetni a covidot az influenzától, náthától.

Jelenleg az omikron-fertőzés első tünetének a torokfájást tartják.

A brit statisztikai hivatal szerint a köhögés, a fáradtság és a fejfájás a leggyakoribb tünetek. A gyakran észlelt tünetek között még az orrfolyás, a megváltozott szaglás és az étvágytalanság is szerepel. Ezeken felül általános tünet lehet a fülfájdalom különösen az oltottak esetében. Jelentkezhet még végtagfájdalom - akárcsak az influenzánál -, illetve levertség és szaglásvesztés is.

A dél-afrikai omikronhullám adataiból derült először, hogy a koronavírusosok körében egyre több a hátfájós beteg is. A fájdalom- és gerincszakértők szerint a bűnös a vírusfertőzéssel járó gyulladás, amely izmainkat és ízületeinket támadhatja. Bár még túl korai lenne biztosat mondani, egyes orvosok azt gyanítják, hogy az omikronban és abban, ahogyan az a mozgásszervekre hat, lehet valami egyedi. Fontos kiemelni, hogy felnőttek és gyermekek esetében már kezdettől fogva eltért, hogy milyen tünetek jelentkeznek a koronavírus-fertőzés során. Az alfa változat gyermekeknél első tünetként hasmensét, hányást okozott. Az omikron esetében is érvényes maradt, hogy a gyerekek esetében eltérő tünetek jelentkeznek, így bármilyen betegségre utaló jelnél azt javasolják a szakértők: tartsuk őket otthon és teszteljük.

Lappangási idő az omikron variáns esetében

Az omikron variáns lappangási ideje lerövidült a többi variánshoz képest, 2-3 nap alatt is kijöhetnek a tünetek, ha fertőzött személlyel érintkezik az ember és elkapja a vírust. Ezért a karanténkötelezettség 10-ről 7 napra csökkent Magyarországon is, de 5 nap után negatív teszttel is ki lehet jönni a karanténból. Az iskolákban is az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak.

Az omikron fertőzés kezelése

Mivel kevésbé gyakran okoz súlyos, kórházi kezelést igénylő tüneteket, ezért sokan tévesen úgy hiszik: az omikront nem kell annyira komolyan venni. Ez viszont nem így van, hiszen ugyanúgy okozhat olyan erős tüneteket, amellyel egy hétig ágynak eshet az ember. Az omikron variáns kezelését ugyanolyan komolyan kell venni, akárcsak a deltáét.

Ha omikronra utaló tüneteket észlel valaki magán, legjobb, ha először teszteli magát otthoni tesztek segítségével. A beteg, mielőtt bárhová (patikába, háziorvoshoz) menne, telefonáljon orvosának, tájékoztassa a tünetekről és beszéljék meg a kezelését. Ha teheti, egyáltalán ne menjen betegen patikába, orvoshoz, gyógyszerekért is küldjön inkább valakit maga helyett.

Az omikron fertőzés nem egy egyszerű megfázás, nem szabad félvállról venni.

Az omikron terjedése Amióta az omikron megjelent számos Európai országból jöttek olyan híradások, melyek szerint a megbetegedéseket már nagy arányban az új variáns okozza. Az omikron dominánssá vált a deltával szemben, és csak idő kérdése volt, hogy ez bekövetkezzen hazánkban is. A MASZK (Magyar Adatszolgáltató Kérdőív) matematikusai szerint , pedig csak december elején jelent meg - számolt be erről a Portfolio.hu. Múlt héten Müller Cecília országos tisztifőorvos azt közölte, a koronavírusos megbetegedések 87 százalékát okozza az omikron (és 13 százalékát a delta); miközben két hete még 29 százalékról számolt be. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos NNK adatok szerint január 13-tól január 19-ig tartó kevesebb, mint egyhetes időszakban 29-ről 87 százalékra futott fel az omikron elterjedtsége Magyarországon. Ez a forgatókönyv nem életszerű, sokkal valószínűbb, hogy az új hullám alatt már az omikron volt a domináns hazánkban is - a matematikai számítások szerint amikor Müller Cecília 29 százalékos elterjedtségről beszélt, akkor már bőven a 100 százalékhoz közelített az omikron elterjedtsége a magyar mintákban.AKTUÁLIS