Neeeeee! FRISS HÍR érkezett Oláh Ibolyáról! Borzalom, ami történt, gyertyát is gyújtottak. Rengetegen küldik most jókívánságaikat:

 

Az énekesnő filmdrámába illő életutat tudhat magáénak. 1978. január 31-én született Oláh ibolya. A vadóc természetéről és utánozhatatlan hangjáról ismert előadó művészetével és élete történéseivel az elmúlt esztendőkben volt, hogy a reflektorok minden fényét magára irányította, de az is előfordult, hogy teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Az elmúlt hetekben ismét egyre többször hallani róla, 44. születésnapja alkalmából pedig mi is visszatekintünk eddigi életútjára, ami sok mindennek nevezhető, de "hétköznapi sztársztorinak" biztosan nem.

Oláh Ibolya élete ugyanis sok pályatársával ellentétben közel sem indult egyszerűen. Miután szülei lemondtak róla, csecsemőotthonba került, majd különböző gyermekotthonokban és nevelőszülőknél nevelkedett.

Bár története hallatán sokaknak azonnal összeszorul a szívük, Ibolya többször is hangsúlyozta, voltak olyan időszakok amiket kifejezetten élvezett az intézetekben töltött évei alatt.

A zene szeretete már ekkor magával ragadta a fiatal lányt, gitározni kezdett, 1999-ben pedig részt vett a TV2 Kifutó című tehetségkutató versenyén, ami olyan nagy hatással volt rá, hogy 2000-ben beiratkozott egy budapesti zeneművészeti iskolába. Ugyan ezt megalapozott zeneelméleti ismeretek hiányában kénytelen volt abba hagyni, a nagy áttörés már rendkívül közel volt.

A 2003–2004-es Megasztár ugyanis annak ellenére is robbanásszerű sikert hozott számára, hogy "csak" a második helyezést szerezte meg. Az énekes műsort követően igazi közönségkedvenccé vált, 2004. június 5-én Sting előtt énekelhetett egy 400 000 főt számláló nézőseregnek, 'Egy sima egy fordított' albuma pedig azonnal platina minősítést kapott.

Ibolya a Megasztárban megjelenésével és egyedi hangjával minden tekintetet magára irányított / Fotó: RAS- Archívum

Különböző projektjeiben hazánk legnagyobb művészeivel dolgozott együtt, Presser Gáborral ápolt munkakapcsolata és barátsága egyedülálló produkciókat eredményezett, a Geszti Péter által szerzett Magyarország című dalt Brüsszelben, az Európai Parlament épületében is elénekelte, Kern András oldalán pedig főszerepet játszott a részben a saját életét feldolgozó Casting minden című filmben. "Oláh Ibolya elképesztő, összetett személyiség, aki egy nagy tehetség minden stigmáját hurcolja magán. Az érzékenységtől, a hajlamtól az összezuhanásra, a lenyűgöző előadásokon át a váratlan fordulatokig..." - mondta a megzabolázhatatlan előadóról Presser Gábor.

Ugyan 2005-ben megjelent 'Édes méreg' című albuma újabb platina elismerést hozott neki, Baby című 2010-es száma pedig az ország egyik leghallgatottabb slágere lett, Ibolya rendszeresen tűnt el a kíváncsi szemek elől. Egyáltalán nem kedveli a körülötte lévő felhajtást, emiatt pedig volt, hogy anyagilag is nehéz helyzetbe került, igaz, ő ezekre az időkre is csak a maga sajátos humorával tekint vissza.

"Haknizni muszáj, mert ha jön a leállás, nem lesz pénzem.Pár éve egy hajléktalan nő kért tőlem pár forintot, mondtam neki, sajnos most nekem sincs, le vagyok gatyásodva, de nem hitte el. Megkérdezte, kérek-e a szendvicséből, aztán hozzám is vágta. Elkaptam, és megettem.Hát, ha valaki, én megtanultam megbecsülni minden falatot" - nyilatkozta a Best magazinnak az énekesnő.

Ibolya sokak által vadnak tartott természetének már a Megasztár idején is voltak külső jelei, ám az azóta eltelt években - ikonikus frizuráján kívül - szinte mindent megváltoztatott magán. Lázadó személyiségét tükröző ruhák, kalapok és számtalan tetoválás is megtalálható rajta, melyek tökéletesen visszaadják egyszerűnek közel sem nevezhető életútját.

Edith Piaf, síró asszony, bohóc, kártyalapok, illetve a Szelíd motorosok főcímdalából jól ismert 'Born to be wild' felirat mind borítják a testét, ám rajongói ezeket is egytől egyig elfogadták, művészete ugyanis mindennél többet jelent nekik.

Ibolya napjainkban 'Ibolyántúl' elnevezésű estjeivel járja az országot, melyekben nem egyszerűen énekel, de nyíltan vállalva önmagát beszél származásáról, az intézetekről, szerelmekről, kudarcokról és sikerekről egyaránt.

Szokásával ellentétben ráadásul hamarosan a képernyőn is újra feltűnik, 'Nem adom el című' számával ugyanis ő is bekerült A Dal 2022 műsorának előadói közé.

AKTUÁLIS