FRISS SZIGORÍTÁSOK! Orbán Viktor drámai új bejelentése:

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban részletezte, milyen szigorításokról döntött a kormány az elmúlt napokban.


 

A szerdai, illetve csütörtöki ülésén fontos döntéseket hozott a kormány. Mivel a különböző koronavírus-mutációk miatt a járvány ismét lendületet kapott, újabb korlátozásokat vezetnek be, amelyekről Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón tájékoztatott. A főbb szigorítások közé tartozik, hogy április 7-ig bezárják az óvodákat és az iskolákat, illetve március 8-tól március 22-ig – az élelmiszerboltok, patikák, drogériák, illetve benzinkutak kivételével – az üzleteket is. Ugyanebben az időben – a magán-egészségügyet leszámítva – a szolgáltatások is szünetelnek majd, a maszkhasználat pedig ezentúl mindenhol, szabadtéren is kötelező lesz. A határátlépéseket is szigorítják, a munkáltatókat pedig arra kérik, hogy ahol lehet, biztosítsák a home office-t. A legfontosabb döntések ismertetéséről itt írtunk bővebben.

A csütörtöki bejelentés időpontjában a kormány még ülésezett. Gulyás Gergely azt ígérte, Orbán Viktor a péntek reggeli rádiós interjújában számol be majd a további részletekről. Annyi már tegnap kiderült, hogy a bankok és a dohányboltok nyitva maradhatnak, a kaszinókat viszont be kell zárni. A miniszterelnök az operatív törzzsel történt egyeztetés után érkezett a Kossuth Rádióba, így a legfrissebb járványügyi adatokat is meg tudta már osztani a hallgatókkal.

A kormányfő elmondta: nem volt más választás, szigorítani kellett. A járványügyi kérdésekben meghallgatták a szakembereket, akik azt mondták, tragédia lesz, ha nem lépünk. A kormány elfogadta az okfejtéseket. Zárnunk kell ahhoz, hogy később, húsvét környékén nyithassunk, ami fokozatos lépésekben történik majd.

Orbán leszögezte: most a harmadik hullámban vagyunk. A második erősebb volt, mint az első, a harmadik pedig erősebb lesz, mint a második. A legnehezebb időszakra kell készülni.

Szigorítások

A csütörtökön bejelentett szigorítások kapcsán a kormányfő elsőként az oktatási intézmények lezárására tért ki. Elmondta, a bölcsődéken is sokat gondolkodtak, lehet, hogy azokat is be kell zárni, de egyelőre még nyitva tartják. Ami az élethez kell, annak mennie kell, élelmiszerbolt, kerti munkákhoz szükséges eszközöket árusító boltok, de minden mást bezárnak. A kormányfő tisztában van azzal, hogy a legnehezebb most a virágboltokra vonatkozó szabály a március 8-i nőnap miatt. Nőnapkor a virágboltok ezért nyitva maradhatnak még, de utána zárniuk kell.

A bértámogatásról annyit mondott, azt minden ágazatra kiterjesztik, adókedvezmények jönnek, a katásoknak nem kell fizetni erre az időszakra, és az önkormányzati bérlemények díját is elengedik.

Az utazások kapcsán Orbán a luxusvakációk halasztását kéri, mert aki egzotikus országokba látogat, hazahozhat eddig ismeretlen mutáns vírusokat.

Az oltások körül van némi technikai zavar, de a terv működik, 862.953 főt beoltottak már. Húsvétra elérhetjük a 2.400.000 főt, júliusra 8 millió fölött lehet ez a szám. A kórházakban viszont most drámai helyzet lesz a fertőzöttek számának emelkedése miatt. Orbán elmondta, péntekre 6369 új beteget regisztráltak, elhunyt 143 beteg, illetve 677-en vannak lélegeztetőgépen. Hozzátette: a későbbiekben rezidenseket és medikusokat is bevonhatják a munkába. Oltások

A vírus Kínából indult, Orbán szerint ezért ők ismerik a legjobban. Azért is választotta a kínait, mert bízik abban, hogy minden mutáns ellen ellenanyagot termel majd a szervezete. A kínaiak egyébként a szállításaikkal kiválóan teljesítenek, ellentétben az unióssal. De az oroszok is tartják a szállítási ütemet. A miniszterelnök kiemelte: van problémánk az oltással természetesen, de ez technikai kérdésekkel függ össze. Eddig a háziorvos oltott, aki személyesen ismerte a betegeit. Tömeges oltásnál viszont az adatalapú oltásra kell átállni. Ha az adatok nem stimmelnek, előfordulhatnak hibák, például olyanokat hívnak be, akiket már beoltottak, vagy lakhelyváltozás miatt nem a megfelelő helyszínre kérik be a pácienst. Ezeket az adatokat muszáj felülvizsgálni. A kormányfő hangsúlyozta, egyébként van egy telefonszám, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha valaki problémát észlel.

Az oltási terven is kellett változtatni. A kormányfő azt mondja, inkább kísérletiek az ismereteink. Most az a tudományos álláspont, hogy 21 nap után is lehetséges újraoltani. Azaz a két oltás között több idő is eltelhet, ezért nem raktározzák az oltóanyagot, hanem felhasználják.

Az ellenzék reakciói kapcsán Orbán úgy látja, a baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd. Szerinte ők mindig azt mondják, amit Brüsszeltől hallanak. A kormányfő hangsúlyozta, az európai politikához kétféle módon lehet viszonyulni: nemzeti alapon, ez az ő álláspontjuk, míg a baloldal szerinte Brüsszelt figyeli, hogy ott mit mondanak. Kiemelte azt is, szerinte a keleti vakcinákkal nincs gond, érkeznek. Mi várható a lezárások után?

Hogy miben lehet bízni, ha két hétig el tudjuk viselni a szigorításokat, arról Orbán Viktor azt mondta, egyelőre különböző diagramokat rajzolnak fel a szakemberek. Van, aki szerint 12 nap lezárás is elég, van, aki szerint 14, van, aki azt hangsúlyozza, óvatosan kell nyitni, nehogy elindítsunk egy negyedik hullámot.

A miniszterelnök szerint most befordultunk a célegyenesbe. A vírus elleni háború utolsó szakaszában vagyunk. Orbán bízik abban, hogy két hét múlva megkezdhetjük a nyitást.

AKTUÁLIS