DÖBBENET! Hamarosan itt a harmadik hullám!?! Pontosan ekkortól lesz szükség újabb oltásra?!

 

Nem biztos, hogy ősszel újra meg kell ismételni a koronavírus elleni védőoltást. Ez nagyban függ az akkori járványügyi helyzettől, illetve egyéb tényezőktől. Szakértők szerint fél évig biztosan védenek a vakcinák, de valószínűleg ennél jóval tovább is. Ám az, hogy ősszel újra kell-e oltatni nem csak ettől függ.

„Az, hogy kell-e emlékeztető oltás, a vakcinán kívül a járványügyi helyzet is befolyásolja. Önmagában nem lehet előre megjósolni, hogy szükséges-e" – mondta a Borsnak Dr. Rusvai Miklós virológus professzor.

„Ha jönne egy olyan új változat, amelynek nagymértékben megváltozott a tüskefehérjéje, vagy netán újra erősen felfutnának a járványügyi esetszámok, akkor lehet, hogy szükség lenne az emlékeztető oltásra.

Normál körülmények között azt reméljük, hogy nyár végére a fejlett világokban lecseng a járvány, ősszel már csak alkalomszerűen üti fel a fejét a vírus, úgy, mint az influenza, vagyis belesimul a légzőszervi betegségek sorában. Ha így lesz, egy éven belül biztosan nem lesz szükségük újabb oltásra a már beoltottaknak" – folytatta a virológus.

Ha esetleg olyan mutáns üti fel a fejét, ami ellen gyengének bizonyul a védelem, akkor is szükséges lehet az újabb oltás. Ám egyelőre ilyenről nem tudni Dr. Rusvai Miklós szerint. „Én azt gondolom, fél évnél tovább is adhatnak immunitást a vakcinák, azonban a két évet már túl hosszú időnek tartom. Ennyi idő alatt akár teljesen át is alakulhat a vírus, ezért ilyen hosszú időben bizakodni értelmetlen" – árulta el az orvos.

AKTUÁLIS