HATALMAS HAVAZÁS JÖN! Ekkorra ér Magyarországra az első nagy hó:
Borús, ködös napok következnek, tartósan marad ez a kellemetlen, késő őszi időjárás, amit hirtelen váltással követ majd a havazás a hosszútávú időjárás-előrejelzések szerint. A jelenlegi, ködös időt egy hidegpárna-jelenség okozza: a magasabban lévő, melegebb levegő leszorítja a múlthéten érkezett hideg légréteget, ami fel sem tud melegedni rendesen a napot eltakaró pára miatt. A következő napokban éjszakánként akár 1 fokig is hűlhet a hőmérséklet, de nappal sem lesz melegebb 11 foknál.

Hosszabb távon, december 19-étől egy tőlünk északra lévő ciklonnak köszönhetően néhány napig gyakoribb lesz majd a napsütés, de az ország délnyugati részén marad a borongós idő.

Egyben ez lesz a komoly változás előszele is, a hónap végére, december 24-25-e tájára ugyanis egy északnyugat felől érkező ciklon közelíti meg az országot, rendes, északi hideg zúdul be a hosszútávú - tehát még bizonytalan - előrejelzés szerint. Éjjelente -3, -4 fokok lesznek és a nappalok sem lesznek sokkal a fagypont felett.

Nagy havazás jön, készültségben a közútkezelő!
  A meteorológusok szerint december végére, január elejére több helyen kialakulhatnak hózáporok, továbbá jelentős mennyiségű hótakaró meg is maradhat.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra figyelmeztet, hogy szakemberei a következő napokban 12 órás váltott műszakban végzik ugyan a hóeltakarítást, síkosságmentesítést, de fokozott óvatossággal kell vezetni az intenzívebb havazásban érintett területeken.

Az intenzívebb havazásban érintett területeken, főleg az Alpokalján, a Bakonyban, a Mátrában, a Bükkben és a Zemplénben alakulhat ki jelentősebb mennyiségű friss hó. A Magyar Közút a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést először az autópályákon, autóutakon, főutakon, a felüljárókon és a hidakon kezdi meg. A havazás előtt a megelőző sószórást elvégzik, de a munkát nehezíti a folyamatos esőzés, mert a szóróanyagot lemossa a burkolatról.

Arra figyelmeztetik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumit mindenképpen cseréljék le a téli közlekedésre alkalmas abroncsra, az intenzívebb havazásban érintett területeken hosszabb menetidővel számoljanak.

AKTUÁLIS