DÖNTÖTTEK! Ezekre a szigorításokra kell számítani az ünnepek alatt!

 


A korábban bejelentett veszélyhelyzetet meghosszabbította a kormány, az a jelenlegi döntés alapján február 8-ig marad érvényben. A Magyar Közlönyben kedd este megjelent a kormány 505/2020. (XI. 17.) rendelete, ami alapján a karácsony és a szilveszter idejére is vonatkozik a rendkívüli jogrend, ám a korlátozások a jelenlegi döntés szerint továbbra is csak 2020. december 11-ig esedékesek. A rendelet hatályvesztéséig vagy február 8-ig marad érvényben.

December 11-ig továbbra is maradnak ezek a korlátozások

- Továbbra is kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésen, üzletekben, és településtől függően a közterületeken is.

- Érvényben marad a kijárási tilalom este 8 óra és hajnali 5 óra között, csak a munkavállalói engedéllyel rendelkezők, a profi sportolók, valamint a kutyasétáltatók lehetnek az utcán - de ők is csak 500 méteres körön belül.
- Az éttermek, kávézók és bárok zárva maradnak, csak elviteles rendelés lehetséges.
- Az üzleteknek be kell zárniuk 19 órakor.
- Nem nyithatnak ki a színházak, mozik, szórakozóhelyek sem.
- Tilos minden rendezvény, gyülekezés, a családi rendezvényeken legfeljebb tízen lehetnek, az esküvőket lakodalom nélkül kell megtartani, és a temetéseken maximum 50 fő vehet részt.
- Tilos az amatőr csapatsport, az egyénileg végzett szabadidős mozgás, mint a futás vagy a biciklizés megengedett.
- A középiskolákban és felsőoktatási intézményekben marad a digitális oktatás, zárva lesznek a kollégiumok is. A tanárokat, óvodai dolgozókat hetente kell tesztelni.
- Az egészségügyi dolgozóknak ingyenes marad a tömegközlekedés.
- Ingyenes marad a parkolás is.

Szerdán több helyen is felröppent a sajtóban az a hír, miszerint a kijárási tilalom és a korlátozások is hatályban maradnak február 8-ig, de a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon közleményben megerősítették, hogy csak a veszélyhelyzetre vonatkozott a rendelet.

AKTUÁLIS