BEJELENTETTÉK! EZ A VAKCINA a betegek 95%-át meggyógyítja! Az időseknél is működik!


 

Újabb hírek érkeztek a vakcina-versenyről. A Pfizer gyógyszergyártó cég szerdán közölte, hogy koronavírus elleni vakcinája 95 százalékos hatékonysággal rendelkezik, és biztonságos, azaz nincsenek súlyos mellékhatásai. Tették mindezt azután, hogy pár napja az amerikai Moderna bejelentette, hogy az oltás, amit fejlesztenek, az esetek 94,5 százalékában bizonyult hatékonynak, bár ezek a eredmények egyelőre csak nagyon kezdetlegesek, mert jelenleg is zajlik a fejlesztés.

Múlt héten a a Pfizer és a Biontech már előrejelezte, hogy a kísérleti oltóanyaga a részeredmények alapján több mint 90 százalékos hatékonysággal működik majd a vakcina, most azonban már a kísérlet teljes eredményét ismertették. Közel 44 ezer önkéntes vett részt a kísérletben, akiknek a fele kapta az meg az igazi oltást, a másik fele placebót kapott. A 170 koronavírussal megfertőződött kísérleti alany közül 162-en voltak a placebo-csoportban, és csak nyolcan lettek beoltva az igazi vakcinával. A tíz súlyos esetéből kilencen kaptak placebót.

Ez a hatékonyság 95 százalék körüli eredménynek becsülhető a Pfizer és a Biontech szerint!

Hozzátették, hogy az idősebb résztvevők körében, akiknél nagyobb az esélye a súlyosabb lefolyású betegségnek, szintén 94 százalék körül volt a hatékonyság. Hozzátették, hogy a védettség hét nappal a második adag oltás beadása után alakul ki. Úgy tűnik, hogy ha nem is védi ki 100 százalékban a betegséget a vakcina, de
- a súlyosabb megbetegedést megakadályozza, ha a beoltott személy meg is fertőződik koronavírussal
- a hatékonysága az időseknél is 94 százalékos.
- csak kétféle mellékhatás előfordulása volt: ezek kimerültség érzete és a fejfájás
- az enyhe és az erős tüneteket produkáló koronavírusos betegeknél is hatékony Közleményükben leírják, hogy napokon belül megindítják az engedélyeztetési eljárást a BNT162b2 kódnévvel illetett vakcinára, idén 50 millió, jövőre 1,3 milliárd adagot terveznek gyártani. Ha össze akarjuk hasonlítani a Moderna-fejlesztésű vakcinával A Pfizer-BioNTech egyvalamiben mindenképpen rosszabbul teljesít. A Moderna 2 és 8 Celsius fok között hűtve 30 napig használható marad. A Pfizer-BioNTech fejlesztése viszont csak legfeljebb 5 napig, hosszabb idejű tárolás esetén mínusz 75 Celsius fokon kell lefagyasztani, hogy ne romoljon meg. A Moderna-szérum mínusz 20 Celsius fokon biztonságosan szállítható, a Pfizer-BioNTech szállítását mínusz 75 fokon lehet csak megoldani.

AKTUÁLIS