Több száz szemtelenül gazdag ember tűnt fel a világon egy év alatt! Mutatjuk, micsoda vagyonnal rendelkeznek emberek a világ minden pontján!

Több száz szemtelenül gazdag ember tűnt fel a világon egy év alatt! 
Mutatjuk, micsoda vagyonnal rendelkeznek emberek a világ minden pontján!


221 fővel 2825-re nőtt a dollármilliárdosok száma a világon tavaly, de még a számuknál is nagyobb növekedést mutat a vagyonuk, 9400 milliárd dollár van már a zsebükben – derül ki a Wealth-X friss tanulmányából. A régiók közül Észak-Amerikában és Ázsiában nőtt legnagyobb mértékben a milliárdosok száma és vagyona, de még mindig Észak-Amerikában élnek közülük a legtöbben. Érdekesség, hogy a 9400 milliárd dollár harmada csupán 15 ember kezében koncentrálódik. Ha már milliárdos, inkább multimilliárdos. Nem meglepő módon a tavalyi jó tőkepiaci környezetben a dollármilliárdosok száma is nőtt a világon, a Wealth-X friss jelentése szerint 8,5%-kal több milliárdos lett a világon, összesen 2825 fő. A vagyonuk még a számuknál is gyorsabban, 10,3%-kal nőtt, így a világ milliárdosainak kezében már 9400 milliárd dollár volt 2019 végén.  A régiók közül Észak-Amerikában és Ázsiában nőtt legnagyobb mértékben a milliárdosok száma és azok vagyona is. Mindkét régióban kétszámjegyű növekedés volt mindkét mutatóban, de azért Európa, a csendes-óceáni régió és Afrika milliárdosai sem panaszkodhatnak. 

Ezzel szemben viszont a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és a karibi-térségben már nem voltak ilyen pozitívak a számok, ezekben a régiókban visszaesett a dollármilliárdos népesség.      Észak-Amerikában ezzel összesen 834 milliárdos élt tavaly év végéig, ami egy év alatt több mint 11%-os növekedés. A vagyon is ebben a régióban mutatta a legdinamikusabb emelkedést közel 14%-kal 3500 milliárd dollárra. Nem meglepő módon a vagyongyarapodás fő mozgatórugója a részvénypiacok emelkedése volt tavaly.     

Ázsiában még az észak-amerikainál is nagyobb mértékben nőtt a milliárdosok száma, 12%-kal 758 főre. Az ő birtokukban lévő vagyon egy kicsivel kisebb mértékben, 11%-kal emelkedett 2400 milliárd dollárra év végén. Ezzel együtt a régió már 26%-ot tesz ki a milliárdosok globális vagyontortájából, amelyben még mindig Európáé a vezető szerep.     

Európában a milliárdosok száma egy szolidabb, közel 7%-os bővülést mutatott tavaly, ezzel elérve a 847 főt, a vagyonuk pedig 8,2%-os növekedéssel 2400 milliárd dollárra emelkedett. Mindezzel együtt Európa maradt a legtöbb milliárdosnak otthont adó régió a világon, de egyre jön fel rá Ázsia.  Tavaly a dollármilliárdosok az ultragazdagok (akiknek vagyona meghaladja a 30 millió dollárt) mindössze 1%-át tették ki, de az általuk birtokolt vagyon már 26%-a volt a milliárdosok kezében. Ez is mutatja, milyen temérdek pénzek összpontosulnak ennél a kevés főt számláló csoportnál a világon. A vagyoneloszlás az évek során egyre inkább ferde eloszlást követ, míg a milliárdosok aránya a gazdagabbak között nem sokat változott, a vagyonban való részesedésük jelentősen nőtt. A milliárdosok között is jellemzőbb a multimilliárdosok kifejezés, ugyanis tavaly a dollármilliárdosok mintegy fele volt csak az alsóbb, 1-2 milliárddal bírók táborában, a többieknek ennél több pénzük van. A legalább 10 milliárd dollárral bírók között 153 vagyonos ember van, náluk a teljes milliárdos vagyon 35%-a összpontosul. A milliárdosok vagyonának harmada pedig csupán 15 ember kezében koncentrálódik, nekik fejenként több mint 50 milliárd dollár a vagyonuk.

Forrás: portfolio.hu

AKTUÁLIS