Harvardi professzor 5 tanácsa, amellyel megőrizheted fiatalságodat idős korban is. Mutatjuk...

Az öregedés az élet elkerülhetetlen velejárója. Mégis, hogyan tudnánk lelassítani az idő kerekét, és minél jobban megőrizni a fiatalságunkat az eltelt évek dacára? Genetikus mondja meg a tutit.

Dr. David Sinclair, a Harvard orvosi karának genetikaprofesszora az öregedés sejtbiológiai hátterét kutatva arra a kérdésre keresi a választ, miért változik meg és hanyatlik az emberi test az évek múlásával.

A sejtek genetikai információját a DNS hordozza. Minden sejt kiolvassa belőle, milyen funkciót kell ellátnia a szervezeten belül – magyarázza Sinclair. Idővel azonban a sejtek információolvasási képessége romlik, ezért nem képesek rendesen ellátni a rájuk bízott feladatot. Ha szeretnénk lelassítani az öregedési folyamatot, meg kell tanítanunk a sejteket, hogyan emlékezzenek továbbra is a számukra fontos információkra.

A szakember egy karcos DVD-lemezhez hasonlítja a jelenséget. Az információ továbbra is a lemezen van, a lejátszó azonban nem képes hozzájutni, mert a sérülések akadályozzák. Sinclair és munkatársai az utóbbi hat évben olyan sejtprogramozási eljárásokkal kísérleteztek, amelyek segítségével a sejtek képesek lehetnek visszanyerni információolvasási képességeiket. Bár a kutatás még gyerekcipőben jár, a tudósoknak már sikerült visszafordítaniuk idős egerek látásromlását.

Természetesen ez semmiképp nem jelenti azt, hogy a sejtprogramozásnak közölhetően a jövőben örökké élhetnek majd az emberek. A kutatók reményei szerint azonban sikerülhet visszafordítani a sejtek elaggásának folyamatát.

Addig is Sinclair néhány – önmaga által tesztelt – jó tanáccsal szolgál, hogyan őrizheted meg fiatalságodat és egészségedet, hogy minél tovább élhess, és kevésbé kelljen az időskori nyavalyák miatt aggódnod:

- Egyél kevesebbet. Nem kell éhezned, de nem árt, ha eggyel kevesebb alkalommal étkezel naponta.
- Heti néhányszor végezz testmozgást. A jó edzés titka, hogy rendesen kifáraszt.
- Fontos a változatos és egészséges étrend. Semmilyen ételcsoportból ne egyél se túl sokat, se túl keveset. Fogyassz minél több színes ételt.
- Ügyelj rá, hogy a testtömegindexed (BMI) az optimális értéken belül maradjon.
- Ügyelj a bélflórád egészségére. Fogyassz házi készítésű natúr joghurtot és más, a bélbaktériumok számára hasznos táplálékokat.

AKTUÁLIS