FRISS! Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett:Orbán a közmunkával és katonasággal orvosolná a munkanélküliséget

 Eddig 161-ezer ember fordult a kormányhoz munkanélküli segélyért. Bár egy héttel ezelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Híradónkkal azt közölte, hogy nem a közfoglalkoztatás kiterjesztésével akarnak segíteni, Orbán Viktor az állami rádióban ma azt mondta, a közmunkások számának megduplázásával, illetve a honvédség létszámának növelésével orvosolnák a munkanélküliséget. Bod Péter Ákos viszont úgy véli: hosszabb ideig kellene munkanélküli segélyt folyósítani.

Látványos felvételekkel csábította a leendő egyenruhásokat a honvédség néhány évvel ezelőtt. A koronavírus miatt állásukat vesztett emberek számára a katonaság jelentheti az egyik alternatívát a miniszterelnök szerint.
"A hadsereg megkezdte az intenzívebb toborzást, az állami cégek kaptak feladatokat, amivel tudnak időleges szerződéssel embereket felvenni." - a másik megoldást a közmunkában látja a miniszterelnök.
Noha Híradónk megkeresésére április 28-án az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt közölte, „az újabb intézkedések nem a közfoglalkoztatottak számának növelését célozzák”, pénteken az állami rádióban már arról beszélt Orbán Viktor, hogy a duplájára emelkedne a számuk: "Készen állunk arra, hogy 200.000 közfoglalkoztatottnak is munkát adjunk, ma 100.000 sincs egyébként, tehát rengeteg embert tudunk fogadni, ha szükség lesz rá. És ha elfogy ez a keret, akkor majd tovább fogjuk emelni."

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök szerint ez rossz irány: "Meg kell adni a gazdaságnak azt a lehetőséget, hogy megtalálja a maga munkavállalóját. Ha közfoglalkoztatásba és egyéb állami csatornába terelik be az embereket, az a nagy kérdésem, hogy fognak ott értéket alkotni. Másodszor hogy fognak onnan kikerülni, amikor a gazdaság visszatér valamilyenfajta normalitásba."

A miniszterelnök arról is beszélt, 161 ezer ember fordult az államhoz munkanélküli segélyért vagy szociális juttatásért az elmúlt időszakban. A portfolio elemzője közvélemény kutatási adatokra hivatkozva azt mondta, ennél is több munkanélküli lehet.

"Már jelenleg is 12-13%-os a munkanélküliségi ráta, 500-600 ezer között lehet a munkanélkülieknek a száma." - mondta Hornyák József.

Sokan vannak ugyanis olyanok, akik nem jelentkezhetnek be álláskeresési járadékra, mert vállalkozók. Hornyák József arról is beszélt, milyen tovagyűrűző gazdasági hatásai lehet annak, ha valaki elveszíti az állását.

"Akiket leépítettek azok nyilván nem fognak tudni vásárolni, fogyasztani, amiatt jelentősen csökken a kiskereskedelmi forgalom, először azokat a vásárlásokat halasztják el, amik tartós fogyasztási cikkekhez, autókhoz kapcsolódnak, később pedig más fogyasztásokat is." - fejtette ki Hornyák. Előbb-utóbb pedig olyan emberek is elkezdenek tartani attól, hogy elveszítik a munkájukat, akiknek van munkahelyük, ezért ők is kevesebbet vásárolnak. –tette hozzá.
Forras: atv.hu

AKTUÁLIS