Figyelem! Teljesen új, ingyen mobilházakkal támogatnának olyan rászoruló családokat, akik megfelelnek Ezeknek a feltételeknek és szeretnének a programban részt venni:

Figyelem! Teljesen új, ingyen mobilházakkal támogatnának olyan rászoruló családokat, akik megfelelnek Ezeknek a feltételeknek és szeretnének a programban részt venni:

A magyar államnak nem igazán van lakáspolitikája, olyan átfogó programja pedig egyáltalán nincs, ami a lakásszegénységben élőket célozná. Ezért aztán minimális erőforrásból gazdálkodó civil szervezetek próbálják a maguk eszközeivel ellátni ezeket a feladatokat, ilyen az Utcáról a Lakásba Egyesület (ULE) is, amelynek képviselői és támogatói bemutatták legújabb projektjük, a mobilház-program első eredményeit a sajtónak Soroksáron. A program lényege, hogy az egyesület által megvásárolt telkeken apró, skandináv típusú mobilházakat húznak fel, amelyeket aztán megpályáztatnak rászoruló emberek, családok közt. A projekt újszerű, sokszereplős konstrukcióban jött létre:

1. az ULE saját tőkéjéből megvásárolja a telket;
2. a programot támogató befektetők megveszik a házakat,
3. az egyesület egy lízinghez hasonlószerződést köt velük, év végén egyösszegben kapják meg a bérleti díjat, a ház ára az év során megtérül;
4. a házba pedig kedvezményes bérleti díjjal beköltözhet, aki a pályázaton befut. Ugródeszka lehet a mobilház.

A programot jelenleg a Biggeorge Holding két tagja, az Otthon Centrum és a Biggeorge Property, valamint a Polgár Alapítvány támogatja. Rajtuk kívül az ULE szerzett még támogatást a telek megvásárlásához a Lakhatást Most szociális lakásügynökségtől, amelyet korábban az egyesület a TESZ Magyarországért Alapítvánnyal közösen hozott létre, de önálló entitásként működik. A soroksári telek megvételéhez ezen kívül több száz magánszemély mikroadományai járultak hozzá, amelyek két kampánnyal szedett össze az ULE.


A mobilházak, amelyeket az USA-ban és a skandináv államokban is használnak szociális bérlakásoknak, kis alapterületűek, de összkomfortosak. Víz-gáz-villany és csatorna is van a soroksári telken, amelyre összesen négy házat tesznek majd le önkéntesek segítségével, vagyis maximum kb. 12 embernek nyújtanak majd lakhatást. Két ház már áll, bár a mostani – a képeken is látható – külsejük még változni fog, mert rájuk kerül kívülről egy vastag szigetelés, hogy fenntartható módon lehessen őket fűteni – magyarázta Kovács Vera, az ULE munkatársa. Kovács,aki az egyesület alapító tagja arról is beszélt, hogy a mobilházak természetesen nem jelentenek végleges megoldást a lakhatási problémára, újrakezdési lehetőséget viszont igen.

Környékbelieké a lehetőség És hogy kik költözhetnek be? Mivel egyelőre csak négy háztartásnyi embert fognak tudni elhelyezni, az egyesületnek részletesen mérlegelnie kell, kik szorulnak rá leginkább a szűkös kapacitásra. Ehhez felvették a kapcsolatot a Soroksár környéki szociális szolgáltatókkal, például a Családok Átmeneti Otthonával, ezek ügyfelei közül fognak kikerülni a pályázók, akikkel személyesen is találkoznak majd a kiválasztási folyamat során.

A cél azonban több telek megszerzése és mobilházak felhúzása ugyanebben a modellben, hogy többen juthassanak lakhatáshoz mindig az adott környékrászorulói közül. Kérdeztük az ULE-seket, mit szóltak a környékbeliek a projekthez –a soroksári kertvárosban sok, látszatra egészen új, talán csok-os ház van -, amire azt mondták, akiket el tudtak érni, pozitívan álltak a dologhoz. Kiderült az is, hogy nincsenek egyedül, néhány utcával arrébb indult egy másik civil kezdeményezésű szociális lakhatási projekt.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

AKTUÁLIS