Maszkot kell viselni a tömegközlekedésen április 27-től! Mutatjuk, hogy milyet érdemes viselni! Legyen kedves ossza meg, aki teheti!Karácsony Gergely elrendelte, hogy a BKK járataira csak arcot eltakarva, vagyis kendővel, sállal vagy maszkban lehet felszállni április 27-től – értesült a hvg.hu pénteken délután. Nem sokkal később a főpolgármester videóban beszélt erről és az egyéb szigorításokról, köztük a Margit-sziget, Hajógyári-sziget és Római-part 8-20 óra közötti lezárásáról. - Írja a HVG.hu

„Ma azzal tudunk a legtöbbet segíteni egymáson, ha április 27-étől kendővel, sállal vagy egy maszkkal az arcunkat eltakarva utazunk a tömegközlekedési eszközökön. Köszönöm az együttműködésüket, vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!” – mondta Karácsony.

A főpolgármestert korábban jelentős kormánypárti kritika érte amiatt, hogy a járvány miatt eleinte tanszüneti menetrendet vezetett be, ami több vonalon tömeget okozott. Azóta ezt visszavonta a városvezetés, a reggeli sávban a szokásos a járatsűrűség.


Melyik maszk hatékony a koronavírus ellen?

A jelenlegi járványhelyzetben fontos kérdés: vajon melyik maszk alkalmas a koronavírus ellen?Az Egyesült Államok Betegségkontroll-központja által közölt COVID-19 és SARS útmutatóban javasolt védőfelszerelésnek az N95-öt jelölte meg. Így minimum N95, KN95, illetve ennek megfelelő FFP2 maszkot kell hordanunk a koronavírus ellen.

Az elképesztő kereslet miatt azonban most számos helyen teljes készlethiány lépett fel az FFP2-es (N95 és K95-ös) maszkokból. Jó hír, hogy ezen a linken még elérhető ez a típus. (http://hu115.szajmaszkinformaciok.com/)

Az FFP2 (KN95) arcmaszk pillanatok alatt, egyszerűen felvehető, hosszabb távon is kényelmesen hordható eszköz. A maszk helyes használat esetén többször is felhasználható.

A benne levő szűrőrétegek megakadályozzák a kórokozók belélegzését. Emellett a továbbfertőzést is képes meggátolni, nagymértékben csökkentve a vírus terjedését.
Forrás

AKTUÁLIS